Биволи гастролират в медия №37: На лъжата мустаците са налични

Apr 1, 2014     zhelyo     5676
Не!Новините пожелават на читателите си честит първи април! Майтап, нищо не пожелаваме!

"Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ"
- това са думите на банкера Цветан Василев, банкер на годината, мистър "Икономика", хонорис кауза и икона в манастир, в интервю за Дойче Веле. Разбира се, това е подранило първоаприлско съждение. До този извод стигнаха журналистите от Биволъ след детайлно изследване на сделката за купуването на вестниците Монитор, Телеграф и Политика от бившата шефка на тотото - Ирена Кръстева, майка на "успешния млад мъж" Делян Пеевски.


От Биволъ като отстъпиха Не!Новините публикуването на разследването навръх 1-ви април, тъй като всички сериозни издания били заети да публикуват несериозни неща:


Повод за разследването е документ, получен по реда на ЗДОИ от Народното събрание, в който Прокуратурата описва произхода на парите за тази сделка от юли 2007 по следния начин:
"...средства осигурени с кредит от Корпоративна търговска банка АД. Кредита от Корпоративна търговска банка АД е бил погасен през м. ноември, след като "Нова българска медийна група холдинг" АД продава притежаваните от дъщерните й дружества "Монитор" ООД и "Пресмаркет" ООД акции в капитала на "Обединени български вестници" АД."


След търпеливи "разкопки" в Tърговския регистър колегите от Биволъ са извадили всички документи, възстановяващи стъпка по стъпка какво точно се е случило между получаването на кредита от Ирена Кръстева на 12 юли 2007 и погасяването му през ноември. Това не е обичайно разследване, поради сложността и обема на документацията, и решихме да го оформим като видео-материал.


разследване: Биволъ
текст: Произволно набран от 1000 маймуни 

Ся тва майтап ли е?

Избери отговор!
Край