10-те наши IT пробива, които светът очаква

Apr 3, 2023     zhelyo     5546
Няма две мнения, че страната ни разполага със страхотен потенциал и умове в индустрията на информационните технологии. Имаме кадри на високи нива в най-големите компании, имаме развойни центрове на такива компании у нас, имаме стартъпи за вся и всьо, но все още не сме шашардисали света с нещо голямо. Можем ли да създадем следващото Тик-Ток, Тиндер или Гугъл? Можем. Ето какво се разработва в момента и е на фаза бета тестис.


1. Хартиен чат. Много хора се объркват от машинната комуникация и си държат на хартията и химикалката. Българин ще стане милиардер с чат приложение, в което се разменят съобщения, написани на листче и изпратени физически посредством организация, в която работят хора с цел да пренасят, транспортират и предават тези листчета.

2. Приложение, което дава истинската цена на всевъзможните NFT-та. Всъщност ще е Notepad файл, в който пише 0.
3. Кибермайонеза. Обикновена майонеза, на която пише, че не е хакната от руски хакери. Разбира се, това не значи абсолютно нищо смислено, но сме виждали надпис на сода бикарбонат, че няма глутен, така че явно това е модата.

4. OPPA. Приложение за смарт часовници, използващи Wear OS на Google и WatchOS на Apple, което използва сензорите на устройството и вика ОПА!, ако бутнете или настъпите някого в трамвая.

5. Dönner ID. Приложение, в което потребителят може да запази различни профили с желания за дюнери за себе си и за приятелите си. Например Минчо обича среден с всичко без люто през деня, но като се накваси петък вечер, си взима голям с много люто, така че на сутринта да се детоксикира. Запазил е в приложението и желанията на Цвятко, който също се напива и не може да си ги произнесе. Отиваш до касата на избраната дюнерджийница, цъкаш директно с NFC-то на телефона и дюнерът е поръчан и платен, без да се затормозяваш да говориш.

6. Waze за ако по тротоарите. Вече сме го лансирали, ама вече бизнесът диша и ще пробваме пак.

7. Гласов асистент БГ-Мама. След Сири, Алекса и ОК, Гугъл, човечеството има нужда от виртуален помощник, който да редува полезен съвет с натрапчиво възмущение от всичко възможно и невъзможно. Искате най-добрата марка гардероби? Ще я получите, но и ще има мнение за и против беленето на краставиците.
8. Бягаща пътека за пръсти. Приложение на телефона, на което се проектира бягаща пътека и с пръсти трябва да спазваш скоростта. Също може да тренира на такова и Ръчичката от сем. Адамс.

9. E-parking система с мобилно приложение, която показва къде в града има свободни места за паркиране. Спестява обикалянето напразно и е страхотен начин българските общини да похарчат 100-кратно по-големи суми, отколкото би струвало.

10. Веганска компютърна мишка. Повечето мишки са пластмасови, съответно са нефтен продукт, а нефтът се получава от умрели преди няколко милиарда мига животинки. Първата веганска мишка може да се направи от българска чубрица, сол и сминдух, от шарена сол!

Има ли хляб в идеите ни?

Избери отговор!
Край