10 Не!Ща, които доведоха народа до бунт

Jan 12, 2022     zhelyo     4100
По-лани, като връзваха с ленти в парковете пейките,
никой не се притесни, че така ще поскъпнат копейките.
Други работи се случиха, а други пък не се през туй време,
страх, гняв, лъжи и така нататък, нацията спря да дреме.
И днес вече все за нещичко ни еня,
а за какво - всеки вече сам си преценя.
Но народът наш решен е да се надигне,
а за причините - надали този списък ще ни стигне:

1. На ваксините не вярват, да не би с лъчения, токсини вътрешностите да спарват. Правителството наше, както и това в чужбина, крият какво точно има в пустата ваксина. Дали е чип, дали отрова, дали кастрация или другаква прокоба? Никой не ти казва, а ако казва - лъже. А с който агитира, ще се разберем навън като мъже. COVID е измама, пръскат от самолети, вирус просто няма, а и да има - лекува се с чесън, лимон, амфети. Измислиха го хора гадни, управляващи света, за да го управляват другояче, защото за още власт са жадни.

2. Мерките антипандемични. Колкото обществени, толкова и лични. Никой истински не ги спазва, но всеки се оплаква, че загазва - фалити, съкращения, домашни работи, битови настроения. Няма повече начини деликатни да се каже така щото мерките са неадекватни. Те тука даже са добри, виж Холандия, Германия, Австралия, добре сме си в Симитли. Но все пак стотици ресторанти и хотели крупни загуби и трайни щети са поели. Е, не и тези, които без пречка и без касови апарати си работеха скрито.
3. На топлото цените нови. Дали е сделката зелена, дали е пореден тур кръвопийски, но цените се катерят нагоре змийски. То даже не толкоз плавно, а препускат в галоп, утре докато светнеш да прочетеш свойта сметка и хоп! - навъртял си нова, по-тлъста от котката на комшийката Петрова.

4. Ядем мръсотии, боклуци и фалшификати. Никой не ни пази от преяждане с полуфабрикати. Едни са скъпи, други - евтинджоси, а къде останаха българските марки като например Жоси? Тровят ни, за да живее българинът кратко, да се поболее и да не си пийва и похапва -сладко. И от следната истина ни е най-гадно: Дебели сме на гладно.

5. Все още има сред нас абдали, дето от магистрала Хемус и стотинка не са открали. А други големи тарикати вдигнаха палати. 

6. На мусаката последната песен е изпята, взеха от народа и зарята. Тричането на куче вече е забравено, почти пълното ни културно обезличаване е вече направено. Какво ни остава освен да се разкрещим, за да можем нашата култура най-сетне да защитим? Не да я развием, да я украсим, да я подредим и на тези след нас да я дарим - не! Нека да я спрем, капсуловаме и в чекмедже да я заврем, откъдето да я вадим на празник и за кратко и без дух с нея да се облечем.

7. И футболът не ни радва вече, заляза той като Данчо Лече. 27 години и половина откак ни зарадва нашата дружина. А днеска чалга, гел, тото и ливади, таланти от школи и работливи момчета никой никъде не вади. И как да се тушира фенското напрежение, когато националният ни отбор носи унижение след унижение?
8. Няма тука за мнозина, трябва да се юрнат те в чужбина. А туй не е занятие лесно - учи езици, пътувай, па и бачкай честно. Нека да се върнат българите тука, нищо че е кочина и ни поскъпна токът. Да дойдат, заедно от дъното да излазим, нищо че сме толкоз малко и помежду си за всичко се мразим.

9. До бунт още ни доведе и друга точка важна, макар да е девета. Искат да въвлекат във война нацията ни клета. Да сложат самолети, кораби, ракети. Да ги насочат настрана позната - към Русия, която понякога ни е майката, бабата, сестрата, брата. Третата Световна Ванга я предрече, ако не бе преди 10 години, то тя ще почва вече. Ако не искате участие, сега си го кажете, а не барабар Петко с мъжете.

10. Дочетете още днес в новия брой на Прас-Прес.

Бунтувате ли се?

Избери отговор!
Край