10 начина да се сдобрим с македонците

Feb 10, 2023     zhelyo     4195
Безполезни хора маскират безличието си, като се кичат с национални герои и исторически символи. Те сеят страх и омраза и яхват създадения от самите тях гняв, за да го превърнат в политическо трудоустрояване. И това води до задълбочаване на проблемите, до освирепяване и до задънени улици. 

Тези процеси трябва да се балансират с няколко страхотни идеи за нормализирането на отношенията ни с югозападните ни съседи

1. Тиймбилдинг за двата народа. Един ден всенародно ядене, пиене, дискотека, певица. Да, сигурно неколцина ще се ступат, сигурно неколцина ще прелюбодействат, но то това са си начини на сближаване и повишаване на колегиалността. Щом корпорации за милиони и милиарди разчитат на такива методи, за да сплотят работниците си, защо две държави да не прибегнат до същото в полза на народите си?
2. Пускане на стотици бели гълъби в небето. Да, наглед празен жест, символизиращ мир, от който може да се впечатли само някой по-семпъл PR специалист. Но сложете българи и македонци с въздушни пушки да приземят гълъбите от мимолетната им свобода и ето - международно веселие!

3. Да обявим война на някоя ситна далечна държава. Вануату, Микронезия, нещо в тоя дух. И да викнем Македония в съюз. Няма да ходим да тормозим някакви тихоокеански островитяни, просто претекст да сме в съюз. Не, че не сме в НАТО, ама то ние не сме много в НАТО.

4. Да си издадем взаимно сертификати за владеене на език. Да понапудрим CV-тата в епоха, в която работните места ще бъдат оскъдни заради изкуствения интелект.

5. Плавателен канал. Самолетната линия не успя, но директен плавателен канал от София до Скопие би бил супер. Романтични разходки с лодки, богатите ще правят бизнес и партита на яхти. А двата народа ще копаят канала с години, докато не се срещнат. И като се срещнат - облекчение, радост, любов.

6. "Българин или македонец?" Tелевизионно реалити шоу, в което участниците няма да говорят и ще живеят един месец в една къща. Ще трябва да минават през различни мисии. Зрителите с гласуване с кратки съобщения ще трябва да познаят съответните участници с каква народност са. Състезателят, който най-много е издал националната си принадлежност, отпада в съответния ден.
7. Да отгледаме яйце. Заемка от американските филми, но ако ние и македонците гледаме едно яйце за седмица, без да го счупим, ще получим шестица. Но и ценен урок, че заедно може да постигнем повече, отколкото дърляйки се.

8. Да подарим буквата Ь на нашите братовчеди. Великодушие, културен жест и хем им признаваме езика, хем им даваме нещичко и от българската пишеща машина, за да ги откъснем от тежестта на сръбската. И без това имаме 8 думи на кръст, за които я ползваме, а и на скрабъл е голям зор с нея, нека да ѝ намерят нови ползи.

9. Да отидем на терапия за семейни двойки. Не, няма да помогне да изгладим различията си това някой да ни пита "и как това те кара да се чувстваш" след всяко изречение. Общата ни киселост и скептицизъм, че плащаме за такава щуротия, вместо да седнем да се напием, ще ни обедини.

10. Вижте в новия брой на Прас-Прес.

Ще се сдобрим ли?

Избери отговор!
Край