ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ подкрепи независимостта на Белгородската народна република и иска да я включи в ЕС и НАТО

May 23, 2023     zhelyo     3004
ЗАЛА АТЛАНТИДА, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - Новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която се очаква да сформира правителство след втория мандат на президента, обяви днес своята подкрепа за независимостта на Белгородската народна република (БНР), която се отдели от Путин вчера.

Те виждат този си акт като символ на борбата срещу Петър Волгин, окупатор на БНР.

Коалицията заяви, че БНР е легитимна държава, която споделя ценностите на Европейския съюз и НАТО и заслужава да бъде призната и приета в тези организации.
 
В съвместно изявление пред журналисти, кандидат-полупремиерите Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС, които ще се сменят на поста на ротационен принцип за период от девет месеца, изразиха своята солидарност с народа на БНР и осъдиха агресията на Русия срещу собствения си народ и изпращането му да тори Бахмут.
Те призоваха всички демократични държави да подкрепят БНР и да осигурят нейната безопасност и развитие, като обявиха планове да приемат спешна хуманитарна помощ на стойност къща в Барселона.
 
"Белгородската народна република е пример за борбата за свобода и самоопределение на един народ, който не желае да живее под Путиново влияние. Ние като българска коалиция, която залага на евроатлантизма и регионалното сътрудничество, изразяваме нашата подкрепа за БНР и ще работим за нейното признаване и интеграция в ЕС и НАТО. Това ще бъде един от приоритетите на нашето правителство", заявиха с ротация и редуване след всяка дума Денков и Габриел.
 
Те добавиха, че ще предложат официално покана за БНР да стане членка на ЕС и НАТО на следващите срещи на върха на тези организации. 
 

Подкрепяте ли независимостта на БНР?

Избери отговор!
Край