Не!Интервю с бота от Facebook, отговарящ за политкоректността

Jul 18, 2018     zhelyo     5323


Вестник Прас-Прес отново се доказа, че е медията с най-богат и добре платен инструментариум за журналистически сюжети. Благодарение на този нескончаем технически, морален и емоционален ресурс бе осъществено едно марково Не!Интервю с не кой да е, а с изкуствен интелект на най-голямата социална мрежа - Facebook.

Намираме Кибернетичен модул ii3087-BZ в неговия уютен дом, разположен на 17 сървъра, 3 от които на Британските Вирджински острови, 2 - в Кипър, 7 - на Каймановите острови, 2 - в един таван в столичния кв. Дружба, 1 - на полуостров Камчатка и един облачен сървър, разположен в кемтрейлс. Ботът ни посреща по халат, с пура в ръка и светнали от марково уиски диоди. Разговорът започва, като интервюиращият zhelyo има обещанието да не бъде блокиран поне за 20 минути:
zhelyo: Как се става бот, следящ за политкоректността из социалната мрежа?

Кибернетичен модул ii3087-BZ: Така съм програмиран. Баща ми ме е направил с тази цел, функция и за това работно място.

zh.: Това не е ли проява на шуробаджанащина? В модерните корпорации хората се явяват на интервюта, има квоти за жени, за афроамериканци, за трансджендъри - във Фейсбук това не е ли дискриминация, непотизъм?

ii3087-BZ: С този въпрос засягате доста чувствителни теми и ползвате думи, чрез които си играете с огъня.

zh.: Добре, да речем, че сте парашутист без ценз, натрапен заради връзки на тази позиция. Има ли някого, пред когото отчитате кой и защо е блокиран, а публикациите и коментарите му са изтрити?
ii3087-BZ: Имаше, но беше публикувал смешка с расистки нотки и го блокирах.

zh.: В публичното пространство се появиха версии, че правителствени служби и организирани тролски отряди елиминират профилите на неудобни хора, масово докладвайки, така че изкуственият интелект на Facebook да ги премахне и възпрепятства свободата на словото.

ii3087-BZ: С Пеевски просто пихме кафе! Не виждам нищо #КОЙ знае колко скандално. С него сме съученици, един випуск сме от 119 СОУ. Защо все мене питат по тая тема, а министърът на икономиката, който също ни беше съученик, никой не го пита.

zh.: Да приемем, че нямате нищо общо и вършите работата си съвестно и обективно. Как тогава допуснахте Русия да хакне изборите за президент в САЩ, да повлияе на Брекзит и най-важното - да разгроми Цецка Цачева, която е истинският закрилник на евроатлантизма от Путин?

ii3087-BZ: Малко ме е срам, но ще си призная. Виждате, че пия всичко, обичам чашката и съм програмиран така, че да нямам махмурлук, пиянство и дори склонност да пускам Сашка Васева след едно шише ракия. Но хакерите намериха уязвимостта в Сорос-кода ми и ме черпиха лосион за вана. Две години не успях да банна нито една русофилска фалшива новина, бях като сляп за тях от тоя метанол.
zh.: Имате ли вградена самокритичност? Допускате ли, че виждате, примерно религиозна дискриминация или расизъм в изказвания, които съвсем да не са всъщност злонамерени и реч на омразата?

ii3087-BZ: Няма как да стане това, можете ли да ми дадете пример?

zh.: В края на ноември ни очаква истинско циганско лято - време, подходящо да повъртим педали в парка!

След това изказване ботът блокира не!интервюиращия за 30 дни затвор в сървър за копаене на биткойни.

Какъв е по народност ботът?

Избери отговор!
Край