Не!Интервю на Нойзи с Борисов

Sep 24, 2020     Гризин Шведов&Допамина     13262
Нойзи: Нека като за начало да свалим картите и да ви попитам, вие към коя школа сте като политик и като личност?

Борисов: Мога с голяма увереност да заявя, че се причислявам към Антиохийската богословска школа. Школа от времената преди схизмата, когато Европа наистина беше обединена. Знаеш, че аз работя за обединението на континента от Истанбул до Рейкявик. Аз съм интерконектор.
 

Нойзи: Силно начало, изненадахте ме! Ще изпия една вода. Да започнем с коментара ви на този разгул на подопечния ви plebs par excellence под прозорците на работното ви място. Коментирайте.
Борисов: Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си. Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Близо 2 милиона лева отпусна правителството за изграждането на нови постройки в манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали.
 

Нойзи: Добре, добре.... В контекстуалната рамка на сегашния форсмажор: обмисля ли се терминът "смисъл" в неговата висша форма?

Борисов: Продължаваме с интензивното строителството на ключовите инфраструктурни обекти в България. През ноември ще е готова първата част на АМ „Европа“. В момента тук работят стотици строители и десетки машини. Докато другите само говорят, ние работим.

 

Нойзи: Имам цяла теория, според която ние някак детински си играем на демокрация - на фона на други държави, пострадали от комунизма. Споделяте ли я?
Борисов: Айде без обиди моля те, нали ти харесва в ТВ Европа? Или пак да звънна на Харизанов? Apropos, още не съм ти благодарил за екипчето на Челси, онова дет' се снимАх при магнолиите. Може да се каже, че и ти спомогна за имиджа ми през годините.
 

Нойзи: Ако позволите: има един друг момент, който - заради пролиферацията на новите технологии и социалните медии - като че ли убягва на мнозина: масите винаги са били необразовани и неинформирани.

Борисов: Мафията в момента иска да свали правителството – хазарт, контрабанда, всички са срещу нас на улицата. Това ми дава основание да считам, че не трябва да се дава оставка. Продължаваме да работим, показваме свършеното и не говорим в бъдеще време, а в настояще.
 

Нойзи: Значи почти като лъвски прайд (смях)

Борисов: От двулентови пътища правим магистрали. Строителите работят денонощно, дори и по празници, за да имат софиянци завършен Околовръстен път. Напредъкът е видим с всеки изминал ден. Така изглежда "провалената държава". Оставям на хората да преценят какво сме направили ние и какво са направили всички останали за 30 години.
 
Нойзи: Ювеналовото “quis custodiet ipsos custodes”.

Борисов: С 56,6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19. Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби.
 

Нойзи: Нашият отказ с вас от активна политика не е ли де факто отказ от групова отговорност?

Борисов: Ще оцелеят тези нации, които имат девиз „Съединението прави силата“, но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Те първи ще се измъкнат от кризата. Другите ще изпаднат в тежки политически кризи, няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки. На традиционната посланическа конференция пред нашите дипломати заявих, че с влизането в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз - за България няма да има "Европа на две скорости".
 

Нойзи: За мен, като последовател в скептицизма на Пирон, Арселай и особено Секст Емпирик - да не почвам пак за Хюм - това е много труден въпрос (смях).
Борисов: Сценарият лъсна, а целта е да го няма Борисов, да го няма ГЕРБ. Сценаристите са ясни - БСП, ДПС, Божков, Радев, Христо Иванов и олигарсите. Аз се радвам, че се видя кои партии наистина искат промяна и кои лъжат. Tака че предизборната коалиция „Всички срещу ГЕРБ“ на практика е готова и нейна първа и последна задача ще бъде с всички средства да ме атакуват лично, но и да се руши доверието в институциите и държавността. През 2013 година основният лозунг и цел беше: „Да изчегъртаме ГЕРБ от политическата карта на България“. Същото се вижда и сега.

Поредните лъжи паднаха - как ДПС подкрепя ГЕРБ и как всички партии искат Велико народно събрание. Ние показахме политическа воля за рестарт. Предложихме проект на нова Конституция и свикването на Велико народно събрание. Този орган може да промени абсолютно всичко в Конституцията и това всички го знаят, но не им е удобно. Защото сценарият им е друг.
Каква е алтернативата? Бесилките? Ковчезите? Това ли е алтернативата?Демократичният процес е сериозно застрашен. Всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички. Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники - е илюзорна.
 

Какво не го попита?

Избери отговор!
Край