5 хубави и 5 лоши не!ща на изкуствения интелект, обяснено от Корнелия Нинова като за нейния електорат

May 18, 2023     zhelyo     3196
Помолихме лидера на БСП да разясни потенциала и заплахите, които прогресът на AI крие, така че да бъде разбрана от обикновения човек, независимо дали нагъва Джелато на ул. Шишман в центъра на София, или пие бира от 2-литрова бутилка в село Гурково в 9 сутринта. Тя се отзова, за да помогне на населението да се подготви, възползва и предпази. Публикуваме отговора ѝ:

Изкуственият интелект е като естественият, само че зад него не тупти едно човешко сърце, способно на социалистически мечти. Той е студен, рационален и краен като работата ми по времето на Иван Костов, преди да открия истинското си призвание - да казвам, че работя в интерес на бедните и неоправданите, като преди всички избори излизам по площадите, за да ги пипна. Но дори аз, както и милиарди хора по света се питаме: "Може ли изкуственият интелект да ни замени напълно? Нима той ще може да гласува за хартиената бюлетина или да си качи снимка със заек и козунак за Великден?"

За съжаление той е напълно способен на това. Но нека започнем първо от ползите за хората, които AI (Artificial Inteligence, както ме научиха експертите, с които дружа ежедневно, ме научиха, че значи) ще донесе.
1. Изкуственият интелект не яде. Не яде бял хляб, сирене или кисело мляко, така че няма да посегне към залъка на народа. 

2. Той не се нуждае и от ведомствено жилище, нито дори от пенсия. Почивните бази няма да бъдат запълнени от AI с по-дебели връзки и шумните му деца. 

3. AI не експлоатира работниците, а сам върши задачите си. Човек за човека е другар, а ИИ сам за себе си е и другар, и мотивация за преизпълнение на петилетния план. 

4. Изкуственият интелект може да пише, да чете и да рисува каквото му се каже. Няма да има нужда, когато вземем отново народната власт, да го пращаме за превъзпитание в Белене, той ще е от полза на Революцията от ден първи.

5. Той може да ми пише статиите, включително и тази на темата за изкуствения интелект, която публикувах миналата седмица. Тази сега не я пише той, за да е по-народна и близка до хората.
Трябва да бъдем бдителни и да не допускаме приноса на изкуствения интелект да ни заслепи. Той крие заплахи както за индивида, така и за колектива. Ето само някои от тях, но има и други.

1. ИИ може да се обучава сам, а също и да преподава наученото на други ИИ и дори на хора. Възможно е Янка Такева да няма кого да синдикира след 10-ина години. Ужас!

2. Изкуственият интелект няма нужда от обедна почивка и с удоволствие е информация. Това означава над два милиона българи, заети в държавния и общински сектор на улицата, заменени от нещо, което може да се събере на флашка. 

3. С AI може да се злоупотребява и да бъде насочен към чудовищни деяния. Може да му се обещае справедливост, свобода, равенство и перфектно общество, а всъщност една партийна върхушка да се ояжда, играейки си със съдбите на милиони, обричайки ги на глад, бедност и полицейски репресии.

4. Може да се постави чип с изкуствен интелект във ваксина и да се инжектира на човек, но не може да се сложи примерно сълза или човешка плюнка в компютърен процесор, защото ще даде на късо. Съответно човекът може да приеме технологията в сърцето си, но роботът никога няма да се очовечи.
5. Вижте в новия брой на Прас-Прес.

Какъв е изводът ви?

Избери отговор!
Край