10 сценария за енергийното състояние на България през зимата

Aug 18, 2022     zhelyo     3173
Ще има ли газ, ще бъде ли много скъп, с какво ще карат хляба, ако нафтата стане 6 лева на литър, ако някой хитряга не е продал зърнения резерв в Африка. Много питанки, много икономическо и продоволствено домино има да се събаря тази есен.

Но в този хаос и в тази неизвестност има и независими, необременени и безупречни експерти, които могат да видят какво-що. Не!Новините не са от тях, ама сега е демокрация и що пък да не кажат какво следва:

1. Преговори с Газпром. Оставяли са ни само веднъж без газ за зимата, като тогава дори не бяхме скарани и те само се перчеха на Украйна. Много газ изтече от тогава. Ако им пуснем тея хора, дето звънят по телефона да предлагат кредитни карти, нови договори за кабелна телевизия или други такива, след 2 дни на руснаците ще им писне и ще ни подарят газа.
2. Може да се откажем от руския газ, но да идем да зимуваме при някой по-обезпечен. Германия са зле, но защо да не изкараме една зима в Италия? Пица, сносно време и по-добро футболно първенство. Те имат как да купуват от Либия и Алжир.

3. Да се отдадем на студа. Размекнали сме се с тия парна, климатици, конвектори и духалки. Много по-възрастни хора са карали вече студ и са имунизирани, но по-младите са тотално разглезени и ще е добре да го изкарат сега, защото първи студ на дърти години е опасно.

4. Отваряме енергийни Корекоми. Само хора с валута и връзки в допломатическия корпус ще могат да си купят барел с неф, да дишнат малко от Чирен или да пипнат мирен атом.

5. Слънчогледи. Едно време какви зими имаше - по два метра сняг, виелици, студ. Сега напоследък я заскрежи за седмица, я не. Инсталираме слънчеви колектори и стискаме палци да натрупат енергия. А колите ще караме по стар народен обичай - по инерция.

6. Ще си купим джакузита. Душът минава и заминава. Дали човек се къпе 10 секунди или един час, водата го е обляла, поела е кир, шампоан и космички, и е отишла в канала. Джакузито е еднократна инвестиция и може да се плацика човек колкото и когато си иска. По 200 милилитра белина на седмица да се добавя за здраве и готово.
7. Ракия. Основният компонент в българския протокол за лечение на COVID-19 е абсолютният отговор и при енергийна криза. Топлината е само част от енергийната ефективност на националната ни напитка. При завишен алкохолен градус времето започва да тече по-бързо и ако поддържаме перманентно 2-3 промила, няма да усетим как декември внезапно се е превърнал в март.

8. Да върнем космите. Космическо решение с голям мащаб, подобно на западната мантра, че ако се намалят термостатите с градус и половина, се пестят 98% от сметките за отопление. Достатъчно е да погледнем към природата - никоя катерица не се бръсне преди зимен сън, за да ѝ е топличко в хралупата.

9. Хибернация. Ако наистина оставим космите и преминем към зимен сън, има още една бонификация. Може да се струпаме целия вход да спим сгушени с всички комшии в един апартамент. А останалите апартаменти да ги отдадем под наем за хиляди евра, защото колкото и да растат цените на имотите, винаги има хора, които да плащат. А парите при тая инфлация са добре дошли. За разпалки.

10. Най-очевидното, независимо от експертното, политическо и дипломатическо гледище на индивида е, че тази зима ние, българите, ще го духаме. Съответно най-добре е да се направят и ветрогенератори.

Как ще зимувате?

Избери отговор!
Край