10 Не!Ща, които ще решат проблемите с трафика в София

May 16, 2024     zhelyo     1370
Не!Новините често мислят глобално, дори за Космоса, но медия №37 в страната понякога си позволява за две секунди да обърне внимание и на София. Да, знаем, че не е популярно националните мрежи да се занимават със столицата и са ангажирани с проблемите на по-малките населени места, но ние все вървим наопаки и затова ще хвърлим няколко абзаца за пътуването из мегаполиса между Младост и Люлин.

Ето:

1. Квантови еднопосочни улици. Квантовите частици може да ни вдъхновят със способността си да бъдат в две състояния едновременно. Така ще е и с улиците, които може да са еднопосочни и в двете посоки едновременно, за да поемат трафика. Например сутрин ще са в посока излизане от кварталите, а вечер ще са в посока влизане спрямо нуждите на ползващите ги.
2. Система за резервиране на паркомясто. Синята и Зелената зони не са достатъчни. Утре сте на театър и трябва да паркирате в 18:30, но се налага да обикаляте половин час за място и да търчите, да влезете задъхани 10 минути след началото на постановката и понеже пушите, да почнете да кашляте от задух? Не. Просто си запазете паркомясто наблизо в съответния период срещу 25 лева на час. Ако някой друг паркира, имате право да пукате гуми.

3. Местата около блоковете да се раздадат на живущите. И без това те ги смятат за свои, така ще ги стопанисват. Да, никой друг вече няма да може да спира, дори да не се ползват. Но това значи, че всеки ще си държи колата пред блока и няма да може да иде на гости с нея, защото няма да може да я тури на чуждо място. Съответно няма да се прибира, шофирайки на три ракии по нощите.

4. Подземни велоалеи. Велоалеите по улици и тротоари пречат, заемат място и потни хора лъхат в носовете на останалите участници в движението. Метрото може да поеме велосипедния трафик и лекичко да се пуска ток, ако някой кара прекалено бавно и затапва влаковете. 

5. Завършване на Софийския плавателен канал. Да, воден маршрут от Панчерево до Борово не звучи като решение, но това е така, защото го няма. 400 000 столичани, ангажирани да го копаят на ръка ще облекчи трафика в центъра, а по-мързеливите от тях ще се върнат да живеят в родните си места, за да не се налага да ровят трасе за параходи.

6. Въздушен (кабелен) транспорт. Освен водния София пренебрегва и въздушния транспорт. Не, няма къде да се юрнем от Дружба до Гоце Делчев със самолети, ще трябва много място за излитане и паркиране. Но защо да няма лифтове над булевардите? Махаме тролеите и ползваме кабелите им за перманентен седалков лифт, който е винаги в движение, без да чакаш - качваш се и слизаш.
7. Телекинеза. Или психокинеза. Не може в държава с толкова феномени със свръхестествени дарби да няма поне един, който да може да транспортира хора с поглед. Само на НСО джиповете със сините лампи да се махнат от софийския трафик, защото президентът и премиерът са транспортирани с поглед, ще облекчи трафика по бул. България с трийсет на сто.

8. Светофарите да пускат клипчета от Tik Tok. Хората няма да са толкова недоволни от задръстванията, ако не бяха толкова скучни. Малоумното съдържание на любимата социална мрежа на нацията ще успокои страстите и всеки ще прекарва времето си в тапите с удоволствието, че гледа как някакви хора се излагат и криндж трофейни съпруги се опитват да бъдат интересни.

9. Сутрин и вечер дворовете на училищата и детските градини да се ползват за паркинги. Родителите искат да стоварят челядта си на максимум 50 сантиметра от входа, което е пространствено невъзможно. Дворовете не се ползват преди и след занятията, така че няма на кого да пречи това.

10. Да се върне COVID-19, тогава нямаше задръствания и дори движението в парковете беше еднопосочно и стройно регулирано.

Как се придвижвате в София?

Избери отговор!
Край