ЮНЕСКО призна Янка Такева за живо човешко съкровище

Mar 24, 2023     Ортегата     11786
Снимка: Фейсбук страницата на 19. СУ "Елин Пелин"

ПРАВИЛНАТА ЧАСТ ОТ ЗЕМЯТА - Комшиите от ЮНЕСКО включиха Янка Такева в списъка на Живи човешки съкровища, по предложение, долетяло от премиера Гълъб Донев.

Така тя се нарежда в хора Бистришките баби, които пазят завещани от хилядолетия традиции, както и бликналата преди десетилетие древна лечебна вода край Плиска (не хотела, а столицата).
Конкретният повод за увековечаването на пожизнената лидерка на синдиката на българските учители е традиционно-иновативното ѝ умение да служи като живо учебно помагало в часовете по История.

"Става дума за това, че другарката Янка откликна на идеята Синдиката на Българските Учетели да помогне за интерактивното изучаване в часовете по История и по-специално материала, свързан с периода на Комунизъм. За целта тя се превъплащава на Цола Драгойчева, използвайки някогашните пелени за многократна употреба като подготовка за събрание на ЦК на БКП, а втори път играе самата себе си като представител на казионните по онова време синдикати, винаги съгласни със властта. Така се постига и ефекта на вътрешна хармония, защото Янка трябва да е съгласна със самата себе си - Цола" - коментира дългогидишна учителка по история в Исперих.

От ЮНЕСКО коментираха, че оценяват високо използването на подобни педагогически метОди, които пазят практиката на преподаване от 19-ти век, описана в книгата на Бранислав Нушич Автобиография, дори в днешния дигитален и високоскорестен 21-ви век.

Чували ли сте поне едно от посочените в статията имена?

Избери отговор!
Край