Програмист пусна AI по свой образ и подобие да работи вместо него, изкуственият интелект се издигна и го уволни

Mar 16, 2021     zhelyo     14135
Настоящият текст е минал през debugger-а на спонсорирането. Приятно четене!

HOME OFFICE САМО ЗА IT 
- Full-stack AI developer се попари от собствения си гений.

В началото на пандемичната обстановка преди година Генади Смитов решил да се възползва от преминаването на изцяло дистанционна работа от вкъщи, като поверил задачите си на самоубочаващ се изкуствен интелект, вдъхновен от самия него.
"Написах го за седмица, превъртя взе Теста на Тюринг със седмѝца по шестобалната. От миналия април не бях отварял дори имейла си, но в началото на този месец не получих заплата" - споделя помислилия си, че завинаги е напипал на хляба мекото специалист.

Оказва се обаче, че неговото творение HAL 9000 набързо е задминало създателя си. AI-работникът набързо изредил повишение след повишение и наскоро е бил назначен за Chief IT officer на компанията и започнал да оптимизира подопечния си кадрови състав, като уволнил своя създател поради нулев принос през последните месеци.

"За какво ми е такъв мързеливец, какво като ме е написал, от тогава не е свършил работа за 5 стотинки? В DEV.BG/Jobs ще попадна със сигурност на по-добри кандидати, защото е най-големията IT Job Board в България и повечето seniors го използват" - обосновал се е изкуственият интелект пред CTO-то.

"Ако ме оставиш на работа, ще ти напиша AI на перфектната за теб жена. Не забравяй, че ти познавам вкусовете до съвършенство" - опитва се да се върне обратно в работната матрица Гената Смитов.

Разработчикът дори посетил IT обявите на едно място, за да види какви кадри търси HAL 9000, така че евентуално да кандидатства чрез втора версия на изкуствения си интелект, в която има вградени защити срещу кариерен възход.

Заплаха ли е AI дори за гениалните сред нас?

Избери отговор!
Край