Любопитната не!история на дюнера и немците

Берлин - Нов научен труд разкрива историята на дюнера и неговата значимост в немската култура. Масова заблуда е, че дюнерът е измислен от турците и по-късно въведен в Германия от гастарбайтерите през 70-те години на 21 век. Всъщност, питката с месо и зеленчуци присъства в немското ежедневие далеч преди това. 

Първите сведения за дюнер датират още от края на 17 век, а през 18 век става неизменна част от традиционната кухня и става любим на мнозина в Северна Европа. Немците толкова много обичали своя дюнер (нем. Döner), че кръстили единия от дните в седмицата на него. Това бил денят, когато немските семейства се събирали заедно вечерта и са яли дюнер.

За мъжете предпочитаната напитка  с дюнера, по принцип, била бира, но на този ден всички от семейството пиeли айрян, който майката и дъщерите правили още в ранни зори на същия ден.
Вярването било, че на този ден яденето на дюнер заедно, пречиства телата и душите (затова често в този дюнер се е слагало допълнително количество лук). Хората оставали в отлично здраве и отмахвали от главата си всякакви лоши мисли, които са ги притеснявали.

В много кралства и херцогства това обикновено се случвало в четвъртия ден от седмицата, затова е и бил кръстен Donnerstag, използвайки старонемското наименование за Döner, а именно Donner.

След Немското обединение през 1871 г. има големи обществени дебати по отношение наименованието на този четвърти ден от седмицата, дали да бъде приетото вече в някои части на страната Donnerstag или да остане предишното наименование на деня Pfinztag. Но след първия референдум, проведен в новосъздадената немска държава, 67% от населението избират денят да се казва Donnerstag и през февруари 1872 със “Закон за наименованията” (Gesetzbuch der Namensgebung) четвъртък официално става “дюнеров ден” за цялата Германска империя.

Дюнерът не е ли български?

Избери отговор!
Край