Прас-прес: Прокламација на мојата реституција на Охрид

May 24, 2017     zhelyo     3993
Авторът на Не!Новините и посредствен човек с лош дъх всяка сутрин Самуил Петканов излезе с празнична вест - най-после си е реституирал Охрид. Цялата прокламация четете на македонски в днешния празничен брой на държавния печатен официоз Прас-прес!

 

 
Прокламација на мојата реституција на Охрид
 
Јас, Самуил, бидејќи бев притиснат от плановите на бугарската влада да ја прекине приватизацијата и да стави крај на Транзицијата, во последниот миг ја завршив процедурата по реституција на Самуиловата тврдина и на блискиот Охрид, на кој му припаѓа.
 
На денот на светите браќа Кирил и Методиј, Охрид одново станува на Самуил! Самуил - по географска волја - Бугарин, по срце - охриѓанец, по изглед - Нигериец!
 
Од Подмолје на запад до Плаќе на исток, от Куратица на север до Љубаништа на југ, ја прогласувам Општина Охрид за моја и тој толку посакуван момент им го честитам на сите жители, гости и поминувачи!
 
Во времиња на поделби, хистеричност и стравови, го прогласувам Охрид за убежиште на Балканот за секој човек, кој копнее по хармонијата, мирот, добрата скара, вкусната салата, пивката ракија, убавата песна и смислата да се движиме наваму натаму по таа Земја! Повелете, носете пари!
 
Политичките, меѓунационалните, етничките, религиозните, фудбалските и споровите за Евровизија, се забрануваат на територијата на Реституција Охрид. Казната е соблекување до голо, тркалање во семиња и бубачки и, потоа, гонење од пауните во манастирот Св. Наум!....
 

И превод в ефир:

Прокламация на моята реституция на Охрид
 
Аз, Самуил, бидейки притиснат от плановете на българското правителство да прекрати приватизацията и да тури край на Прехода, в последния миг завърших процедурата по реституция на Самуиловата тврдина и прилежащия ѝ Охрид.
 
В деня на светите братя Кирил и Методий Охрид отново става на Самуил! Самуил - по географска воля - българин, по сърце - охридчанин, по визия - нигериец!
 
От Подмоле на запад до Плаке на изток, от Куратица на север до Любанища на юг обявявам Община Охрид за своя и честитя на всички жители, гости и минувачи този тъй бленуван момент!
 
Във времена на разделение, истеричност и страхове обявявам Охрид за убежището на Балканите за всеки човек, търсещ хармонията, мира, добрата скара, вкусната салата, пивката ракия, красивата песен и смисъла да щъкаме по тая Земя! Заповядайте, носете пари!
 
Политическите, междунационалните, етническите, религиозните, футболните и споровете за Евровизия се забраняват на територията на Реституция Охрид. Наказанието е събличане до голо, овалване в семена и буболечки и подгонване от пауните в манастира Св. Наум!
 
Охридското езеро вече е и Охридското море, както и Охридски океан. Охридското небе е Охридски космос. Охридската крепост ще е твърдината, бранеща смисъла и свободата на човека от злобните дребни капризи на временното. Също така ще има ултрабърз безплатен wi-fi.
 
Паричната единица става криптовалутата охридкойн (ohridcoin), като всеки ще може да си я свали на торент в необходимия размер.
 
Отношенията с международното положение ще се решават на маса в акомпанимент на живо изпълнени народни песни.
 
И това е само първата стъпка. Началото. Познатият свят вече е по-голям, но това значи само, че Велика Македония ще е по-голяма. Ще включва Америките. И Интернет.
 
Честит празник!
 
Цар Македонски


 

Ке го биде ли по-разкошен Светот?

Избери отговор!
Край