10 Не!Ща, които Васил Терзиев да ремонтира и построи като за начало

Nov 9, 2023     zhelyo     4422
София е в нови ръце, а новите ръце тръпнат да покажат нов подход при ремонтисването, строенджийството, изграждателството и другите дейности, допринасящи за изграждането на впечатляващия градски облик. Васил Терзиев бе избран през иглено ухо и трябва да бетонира, гипсокартонира и фугира позицията си с начален размах.

Еуфорията от победата сигурно е още висока, но е време за работа. Ето идеи:

1. Мол в центъра. Най-близкият до центъра търговски мол е този на Стамболийски и дори той е сред панелките. Моловете са чудесен източник на безплатни тоалетни, така че центърът на столицата има крещяща нужда от такова нещо, Терзиев за малко да не спечели защото Ваня Григорова напипа малката и голяма нужда на столичани. Най-удачното място е сградата на Парламента, след като той се премести в Партиния дом и мястото пустее.
2. Нов затвор. Малко засягана тема е, че доста осъдени в София престъпници лежат присъдите си извън града. Това е ужасно, защото ако плащаш данъци или дори само ако укриваш данъци в столицата, заслужаваш да лежиш в нея. Централният софийски не е достатъчен, но може да се вдигне един хубав затворен небостъргач между Горубляне и Младост.

3. Цариградско шосе и бул. България да станат пешеходни. Това са огромни площи, идеални за отварянето на кафенета, фюжън кебапчийници и сергийки за варен кукуруз. Нощем пък няма да има гонки с шумни автомобили, а пияни хора кротко ще си крещят, защото са си объркали електрикавите тротинетки.

4. Стадион на мястото на площада пред НДК. Пространство има, локацията е богато снабдена с транспортни връзки, метро, площадка за хеликоптер даже на новия небостъргач над бул. България. Площадът и сега се използва за спорт от типа на скейтборди и тротинетки, което може да се върши и на пистата на новия национален стадион, но на него няма да може да акат кучета, както досега. Също така може Зала 1 на НДК да се ползва, ако навън вали, да се гледа мач от там.

5. Метро от метростанция Черни връх до Черни връх. Много хора стигат до метростанцията, разочаровани, че са на някакъв баирест булевард, а са си мислили, че ще изникнат на планината за едно хубаво селфи. Метрото трябва да се качи горе на Витоша и да спре да лъже софиянци.

6.  Околовръстното. Да, Околовръстното е почти готово и почти хубаво, но има един огромен проблем - то е почти извън София, много е далече. Рингът трябва да се свие и да минава през центъра, за да е практичен и завършен. Хората от централната част нямат никакъв достъп до него в момента.
7. Езерото с лилиите в Борисовата. Поовехтяло е, трябва да се модернизира. Фонтанът не е спонсориран от никоя компания, може да се разбият статуите на жабите, за да се постави логото на някоя голяма компания. Осветено. Също така да се направи малък кей и вътре да има гонки с моторни лодки, защото в момента водоемчето е жабуняк. И трябва да се изплевят самите лилии, защото загрозяват. Разбира се, необходим е и хипстърски фестивал с много скъпа крафт бира.

8. Камбаните да се дигитализират. Коя година станахме, а София е като старовремска крава с тия Камбани от Живково време. Редно е да се заменят от високоговорители, които мощно да пиукат при всички нотификации и зуум колове, които София получава.

9. Музей на Държавна сигурност и жертвите на комунистическия режим. Може да е в мазето под Държавна агенция "Архиви", за да не се набива на очи и да не се чува много-много какво става вътре. Ех, че посчупи малко веселия текст точно това, ама се налага.

10. Вижте в новия брой на Прас-Прес.

Харесахте ли си поне нещо от тоя списък?

Избери отговор!
Край