10 бранша, които да скочат на протести

Oct 12, 2023     zhelyo     2732
Сглобката е паянтова и това е чудесен повод да се иска от нея неща, за да бъде оставена на мира. Някои се уредиха вече с нови зимни гуми за майбасите си, обществена поръчка за въглища за непослушните деца по Коледа, вдигнати почни колкото инфлацията заплати и обещания за много хубаво бъдеще.

Пътищари, зърнари, въглищари, всичките се уредиха.

Но други все още не смеят да излязат пред стоя, да си навлекат синдикално найлонче на торса или да блокират друмища, за да си излеят болката и гнева, да си изкажат надеждите и да получат санким, чунким и барем и те нещичко. Ето няколко групи, на които даваме кураж:
1. Мутрите. Мутрите са подложени на непрестанен тормоз, даже имаше партия "Мутри вън" и такъв протест, непрестанно биват обвинявани, че връщат 90-те години и хората под сурдинка ги одумват как така карат такива коли и живеят в такива къщи, а се водят социално слаби. Мутрите са гръбнакът на икономиката ни, дотират полицаи и държавни служители под масата, те плащат и щедро за култура на певиците и оркестъра в кръчмите, поддържат църкви и манастири за едната индулгенция. Протест с искане само за едното уважение, нищо повече, всичко друго си го имат.

2. Децата. Децата са доста клето откъм представителство съсловие, обречено да спи на обяд на младини, а на детски старини - да трябва да се крие от техните, че пуши и играе на комар. Децата може да изкарат някаква куца стипендия при много зубрене или да обрулят баба и дядо новогодишно със сурвачката, но за тяхно добро ще е да поискат от държавата диверсификация на финансовите потоци, тъй като са силно зависими от джобните, отпускани им от родителите. 

3. Ректорите на университети. Все по-малко се запълват местата в специалности, чието завършване обрича на безработица дори и преди да се появи Изкуственият интелект. Все повече народ се навива да изкара 3-месечен курс по компютър онлайн и да почне на 1500 лева, вместо да се отдаде на академизъм и "колежке, ся к'во правим". Държавата трябва да се намеси и да задължи всички зрелостници да запишат поне 3 семестъра нещо.

4. Каналджиите на емигранти. Кой луд ще вкарва млади и работливи хора в застаряваща Европа и вместо похвала и подкрепа на ниво правителство, получава преследване и гоненици?

5. Знахарите. Причината здравната ни система да не е под непрестанен натиск от болнавото население е склонността на същото болнаво население да търси илачи от знахари, магьосници, жреци и феномени. Какво да искат? Алтернативни клинични пътеки за хомеопатия, баене, леене на куршум и разваляне на черни магии ще е добро начало.
6. Пенсионерите. Пенсионерите в България са около 13 милиона, пък малцина от тях излизат само да бранят паметници от детството си и да пъдят джендъра от училище. Ами ако поискат да излязат в чужбина като съратниците си в Западна Европа? 

7. IT специалистите. Ами представете си на тях какво им е, като получават заплати, по-високи от на чуждоземни футболисти, а плащат мижави данъци и ходят със скъпите си обувки по кални и бедноремонтирани тротоари? Трябва да излязат в общ виртуален юмрук и да изискат държавата да ги наложи с 80% данъци, за да живне малко и тя и да има за всички.

8. Банкерите. Печалбите в банковия сектор са стабилни, напоследък не се говори и за гнили ябълки, източвани за създаването на кухи империи с кръгове от медии, футболни отбори и будки за хазарт, тютюн и патронче ракия. Но делът на парите в брой в България си остава притеснително висок и си заслужава да се блокират няколко пристанища и гранични пунктове с искане да минем към изцяло картови разплащания. Тамън и бабите с килограмите стотинки няма да образуват опашки в супера.

9. Безработните. Безработните нямат същите права като трудещите се и това е отдавна известен факт. Не получават заплата, нямат обедна почивка и платен отпуск. А много неработещи се самоопределят като служители, работници и дори като шефове, без да получават нищо. Тази дискриминация трябва да спре.

10. Политиците. Толкова услуги правят, ако не на цялото общество, то поне на важните му представители, а получават дюдюкане, анонимни обиди в интернет и понякога овикване на улицата. Ами ако политиците излязат и заплашат, че няма повече да политичат? Как я виждате вие тая работа? Нужно е политиците да излязат и да изискат малко повече от тоя самозабравил се народ.

Протестисахте ли?

Избери отговор!
Край