Столична община инвестира 7 млрд. лева за дронове над всяка кола, които да следят скоростта

Apr 18, 2024     zhelyo     5217
АЗ САМО ЗА МАЛКО - Столична община обяви план за инвестиция от 7 милиарда лева във въздушен флот от дронове, които ще наблюдават за нарушения на пътя всяка кола в града.

Тези дронове, оборудвани с най-модерните сензори за скорост и камери с висока резолюция, ще осигуряват реално време данни за всяко отклонение от установените правила за движение.

Иновативната добавка към функциите на машините е възможността за "корекции" при чести нарушения или по-екстремно поведение от страна на водачите. При превишаване на скоростта повече от три пъти, дронът получава правото да пука гуми, а при нервни изпълнения - да стреля с транквиланти шофьора.
"Това не е само инвестиция в безопасността, но и във възпитанието на водачите", коментира кметът Терзиев, докато наблюдава тестов полет на един от дроновете.

Въпреки изразените опасения от някои граждани за неприкосновеността на личния живот и потенциалната опасност от "дронове-съдии", мнозина виждат в тази инициатива бъдещето на пътната безопасност. "По-добре дрон над колата, отколкото два метра под земята", шеговито заявява един от оптимистите за бъдещето програмата.

Освен за всички 3 000 000 автомобила в София, ще бъдат закупени и дронове за МПС-та, които влизат временно в града, за които ще се начислява сметка по регистрационен номер и ако не бъде платена, возилата ще остават в София.

Ще се справят ли с проблема?

Избери отговор!
Край