Служители от IT сектора блокират страната, искат да плащат повече данъци, да има за останалите

Oct 5, 2023     zhelyo     7512
.BG - Хиляди служители от IT сектора излязоха на протест днес, блокирайки главните пътища и булеварди в страната. Те настояват да плащат повече данъци, твърдейки, че това е единственият начин да се подобри качеството на живот в България.

Протестът е организиран от Синдикат на програмистите и други специалисти в информационните технологии (СПИТ), който представлява около 50 000 члена, а от няколко години и доста членки.

“Ние сме готови да плащаме повече данъци, за да се използват за подобряване на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и социалната сигурност. Ние не искаме да живеем в страна, където хората страдат от бедност, корупция и безнадеждност. Ние искаме да допринесем за развитието на България и да помогнем на другите прослойки да получат по едни 30-50 заплати, субсидии, дотации и премии”, заяви председателят на СПИТ Anonymouse^69.
Протестиращите носеха плакати с надписи като “Данъците са инвестиция”, “IT за България” и “Бъдещето си струва”. Те скандираха лозунги като “Данъци, данъци, данъци” и “Да дадем, да има!”. Те изразиха своята подкрепа за предложението на правителството да увеличи корпоративния данък от 10% на 25% и да въведе прогресивно облагане на доходите над 40 000 лева годишно.

Протестът предизвика сериозни затруднения на трафика в цялата страна, като най-силно засегна София, Пловдив, Zamunda и Google. Много хора не успяха да стигнат до работните си места, но влязоха в положение и пожелаха успех, за да стане по-богата държавата и да им дава.

 Министерството на финансите и Министерството на икономиката похвалиха IT сектора за неговия принос към икономическия растеж и иновациите в страната, но обявиха, че това не е начинът и пожелаха протестиращите да получат по 45 ваучера за Google Ads.

Протестът на IT сектора е част от по-широкото социално недоволство в България, което ескалира през последните месеци. Различни професионални групи, като учители, медици, съдии, журналисти и студенти, са излязли на протест, искайки повишаване на заплатите, реформи в обществените услуги и борба с корупцията. Президентът Румен Радев е призовал за национален диалог между всички социални партньори, за да се намерят решения за кризата.

Подкрепяте ли протеста на тази общност?

Избери отговор!
Край