Критиците отсякоха: Вогонската поезия е по-добра от тази на съвременните български поети

Apr 17, 2018     Katusha     5632
В НЕДОИЗМЕРЕНА РЕЧ - Поезията на вогоните е по-добра от тази на съвременните български поети, твърдят литературните критици, които са почти толкова много, колкото и творците на родна почва.

Според мабащен анализ в априлския брой на „Култура“, дори стиховете на отвратително изглеждащите инопланетяни, която се слави с трудно произношение, груба искреност и твърде дълбоко скрит смисъл, е класи над това, което може да се види във Фейсбука на нашите таланти.

Сравнението на експертите е между най-известното вогонско стихотворение и творба на 22-годишния Катерин Земенски, който има над 600 последователи в социалната мрежа и се радва на огромен успех сред връстничките си в Студентски град.
 
Ооо, фривилна грухталност…

твоите миктурации за мен са

като плърдлени геблеточици

по лъргедна пчела

 
или

 

Сряда сутрин,

ти излизаш

за лекции
несресана

а аз

продължавам да се докосвам

с мисли

за сестра ти“?
 

В списанието можете да прочетете обширния анализ, който се спира на странното и отчаяно желание на всеки млад българин да трупа слава с писане. Експертите стигат и по-далеч в своята разработка, заявявайки, че никаква поезия и интелигентност не сме виждали тук, откакто Мариана Георгиева вече не е министър на младежта и спорта.

Междувременно от Националния статистически институт изчислиха, че България е страната с най-много поети на глава от населението. По последни данни, у нас са останали само само двама души, които не са поети – 82-годишният овчар дядо Желязко от село Баница и 32-годишната счетоводителка Калина от Русе, която просто си гледа работата.

Вие поет ли сте?

Избери отговор!
Край