БНБ договори с ЕЦБ да има и българска монета от 3 евро, на която пише KУP

Jul 25, 2023     zhelyo     21591
У ЕВРОПЕЙКИНИ - Българската народна банка обяви, че е постигнала споразумение с Европейската централна банка за издаването на специална българска монета от 3 евро, която ще бъде в обращение след влизането на страната в Еврозоната през 2045 г.

Монетата ще има две страни - едната ще носи общия дизайн за всички държави-членки на ЕС, а другата ще има стилизирана малка чурка с топки и надпис “KУP”, с което ще се цели максималната интеграция на българите  и възможността им да чегъртат с монетата си надписи из цялата Еврозона.

Размерът на монетата няма да има значение, но от ЕЦБ уверяват, че ще е задоволителен.
"3 е сакрално число за българите, затова сме щастливи да им предложим монета с такъв номинал. Първо, второ, трето, Тримонциум, Тримата глупаци, три ракии лекуват всичко" - обяви с усмивка Кристин Лагард, след което почерпи символично български деца с шоколадови монети.

Също така монетата от 3 евро ще е и с номинал, близък до стойността на средностатистическата кутия цигари, заради което се очаква монетата да бъде възприета още по-добре от нашенците.

“В момента няма толкова българска стотинка или левче, колкото ще бъде монетата от 3 евро”, каза преизбраният управител на БНБ Димитър Радев.

 

Още ли сте против еврото?

Избери отговор!
Край