5 луксозни квартала за живеене в София през 2023

Dec 30, 2022     zhelyo     28174
Купувачите на луксозни имоти в момент, когато всички говорят за приближаваща рецесия, са много по-взискателни, а от своя страна, продавачите и инвеститорите остават предпазливи в решенията си. Например първите държат на тоалетна в отопляемата част от имота, докато другите категоризират като лукс, ако на 100-ина метра има по-прикритичък храст.

А един от най-важните фактори, когато се касае за недвижимо имущество, от десетилетия досега, си остава локацията, като всички са съгласни, че е важно да има локация, вместо обявата да е за Нарния, Атлантида или Идеален център - все места, които не съществуват.

Пазарът на луксозни имоти в София отбелязва изключителна година, както по отношение на търсенето, така и в ценови план. 2022 е изключителна, защото досега нито една друга година не се е казвала така, като най-близки са миналата и следващата година, които се различават само с по единица нагоре и надолу, съответно 2021 и 2023.
Около 15% от българите живеят под наем, но за сметка на това пък наглите им деца живеят с тях съвсем безплатно, показват последните данни на Eurostat.

Най-активно остава търсенето, както на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града. За сметка на това търсенето на имоти, построени от велпапе, кашони от еквадорски банани и ушна кал, както и просто вкопани дупки в междублокови пространства в кв. Христо Ботев, не се търсят много.

Ето и най-търсените луксозни квартали на столицата на България град София.

Център

Центърът определено не е това, което беше. Ако смятате, че всички сгради тук са стари и западнали – грешите! Някои са нови и западнали. В района действително преобладават къщи, постройки и жилищни кооперации, които са били построени в началото или средата на миналия век, но днес те изглеждат различно, защото са избушени и налепени с шарен стиропор. На няколко сгради засега е запазен автентичният облик и архитектура, които носят духа на Стара София, но този проблем бързо ще се реши със събарянето им и застрояването на площите със сгради, изглеждащи приемливо само на ниво проект, в което не се вижда как няма да съответстват на околния пейзаж.
Купувачите са привлечени от множество предимства – всичко е на „една ръка“ разстояние, но ще се наложи да паркирате втората семейна кола в Изток или Лагера, за да не плащате и за нея, защото в центъра е скъпичко и не е за нормални трудови хора като вас.

В центъра са разположение най-предпочитаните кафенета, вкусни пекарни, сладкарници, заведения на открито и закрито – но няма тоалетни, освен в мола на Стамболийски. Пак е нещо, просто си планирайте да акате и пишкате, докато сте клиенти на заведението, защото по-късно ще е тегаво да питате в някое друго персонала дали може да влезете само до тоалетната. От административна гледка точка, всичко е съвсем близо – спокойно може да използвате обедната си почивка, за да се отбиете до дадена институция или друга дейност, от която ви идва да се застреляте.

Центърът вече е много обширно понятие и обхваща десетки улици и булеварди, където се намират добре поддържани сгради на локация, която несъмнено осигурява всичко необходимо за Вашия начин на живот в Младост 3.Лозенец
Районът е разположен на хълма, южно от стария център на София и достига до северните поли на планина Витоша, ако сте от хората, които ги е срам да си кажат, че са от Хладилника и твърдят, че са от Лозенец. Територията му е голяма и кварталът е разделен на Горен и Долен Лозенец също както селата, от които идвате.

Граничи с главни булеварди в столицата, но не е свързан директно с тях, защото никой не се е сетил, че това би било удобно. В края на миналия век е бил дом на известни интелектуалци – журналисти, писатели, художници, артисти, лекари и военни, а сега е обитаван от техните недотам добре реализирани и нестабилни психически внуци. 
Старото и новото строителство са с почти равно съотношение, ако не броим новото строителство изобщо. Лозенец е от най-престижните за живеене в София, защото не всеки може да си позволи да се прибира по баири и изровени тротоари след пивка вечер, без да умре след спъване и удряне на слепоочието в деконструиран бордюр.

Бояна
Бояна е един от най-елитните квартали в крайградската южна част на София и затова е изолирана и недостъпна за бедни пешеходци. Разположена в подножието, ножието и надножието на Витоша, като се планира да се разрастне и отвъд планината, като се очаква разрешително за събарянето и изравняването ѝ за улесняване на строителството.

Безспорни преимущества на местоположението на квартала са чистият планински въздух в сезоните без отопление с боклуци в кюмбетата, съчетан с естествена паркова среда, тишина, спокойствие и прекрасна панорамна гледка към София, ако имате по-висока от останалите къщи.

Хората, които са достатъчно богати да живеят тук, но прекалено бедни да излизат от квартала си, през уикендите редовно се наслаждават на разходки в Национален парк „Витоша“, Боянския водопад и езеро, различни по трудност екопътеки и крадат джанки от дворовете на по-заможните си съседи, отишли през уикенда до Милано на шопинг. Кварталът е избор на мнозина млади хора със сигурни доходи, модерен лайфстайл и забързано ежедневие, чиито родители са ударили джакпота от еврофондовете и са им купили по едно къще на децата. За семейните, в близост се намират училища и детски градини, както и е наличен градски транспорт, така че в близост да могат да се присмиват на онези, които им се налага да използват общински образователни и транспортни услуги.


Витоша
Витоша е сред бързо развиващите се квартали на София. Толкова бързо се развива, че улиците още не са покълнали между блоковете. Само на 2 минути път с автомобил и на 2 часа пеш, без да броим катеренето, е разположен един от най-големите търговски центрове в града, както и метростанция. 
Локацията позволява, но на практика рядко има прекрасни гледки към столицата и планината. Обитателите се радват на съвременни сгради отговарящи на всички изисквания за удобство и комфорт, които би имал новороден глист, който не е виждал примери за това как може да се живее на по-добро място. Кварталът е обграден от Околовръстен път, бул. Симеоновско шосе и столичния зоопарк, но за съжаление все още има как да се влиза и излиза от него.


Манастирски ливади
Манастирски ливади е най-добрият квартал за живеене в София, като изключим всички други квартали. Важно предимство на района е, че формално може да твърдите, че живеете в двумилионен европейски град, но на практика да сте обитател на кутия за обувки от гипсокартон.

Името на квартала идва от местността, която преди години е била заета от ливади, в миналото собственост на Драгалевския манастир, където е могло да има лозе, от което да се прави страхотна ракия, но вместо това е превърнато в място за живеене на хора, които носят чанти-бъбрек до сърцето си. Районът е голям и е разделен на две части – източна и западна, но поради гъстото строителство трудно може да видите слънцето, за да се ориентирате за посоките, така че е добре да си носите компас (не пастета, а другото). 

Все повече се изграждат офис сгради и центрове, не защото бизнесите намират локацията за атрактивна и удобна за клиенти и посетители, а защото са фронтове за пране на пари, не осъществяват истинска дейност и разчитат на това, че данъчните не могат да се ориентират в уличките и няма да тръгнат на проверка.

Търсенето на имоти в южните части на София продължава наравно с нестихващия инвеститорски интерес към тези територии, стигащи вече до Сапарева баня. Новият приятен и спокоен жилищен район ще продължава да се развива, подкрепян от стремежа на общината и вложените ресурси да се превърне в квартал с качествена и достъпна градска среда. Предното изречение е си е от оригиналния текст и Не!Новините нямаха сърце да го променят.

Ще си купите ли луксозност в София, вдъхновени от него текст?

Избери отговор!
Край