София ще има най-голямата златна статуя на лайно срещу само 12 млн. лева

Apr 29, 2024     zhelyo     34108
СОФИЯ - Модерното и многопластово публично изкуство в София ще продължава да избуява, след като Столичният общински съвет одобри проект на стойност 12 милиона лева за монумент, който ще прослави града в цял свят.

5-метрова статуя на лайно със скъпоценни камъни и осветление, така че да бъде атрактивна и нощем, ще краси града и ще бъде най-голямата статуя на универсалния символ на човещината в света.

"Това е провокативно, мнозина ще реагират първосигнално и ще заклеймят идеята. Но ако задълбочат в нея, ще открият много послания, много самокритика. Интерпретация на съвременния кич от една страна или паметник на храната, която в наши дни приемаме за даденост. Място за страхотни селфита за социалните мрежи" - коментира авторът на проекта и на тази статия.
Обмисля се къде да бъде ситуирана новата арт инсталация, като очевидно мястото на паметника на съветската армия е фаворит, но се спекулира и опцията Цариградско шосе да стане пешеходен площад, в средата на който да бъде златното лайно, така че по-лесно хората да се стичат и да му се наслаждават.

От Книгата за рекорди "Гинес" обявиха, че са заели поза за нисък старт, за да впишат рекорда, веднага щом златното лайно бъде факт, за да прославя София, България и публичното изкуство с дълбоки философски послания в страната.

Как да се казва монументът?

Избери отговор!
Край