Откриха най-стария надпис “кур”, бил на повече от 9 хил. години

Feb 7, 2013     zhelyo     119358
Екип от археолози и археофили откриха считания за най-ранен надпис на думата "кур" в пещера Магурата, която е известна със своите праисторически рисунки.

 

Според специалистите става въпрос за надпис от късния палеолит, от който са и останалите рисунки в пещерата, които са рисувани с прилепово гуано - нещо, с което мнозина пишат и рисуват днес... метафорично.
 

"Това е най-старият надпис на многозначителната дума. Това доказва, че българският език води началото си от тази дума, която не е изменила природата си от дълбока древност, от каменната ера. Думата "кур" трябва да бъде защитена от ЮНЕСКО!" - съобщи главният археолог на групата доц. д-р. ст.н.с. ндсв. Кирко Куртев.

 

Според първоначални анализи думата е написана последна от всички рисунки, като явно е значела, че групата пещерни хора по някаква причина напуска дома си в търсене на нов.

 
"Вероятно е имало реплика от сорта на "хрм уга кур хаката бу", което на днешен език значи "пиши кур и да се махаме". Вече над 11 000 години този почин властва над тези земи. Удивително!" - почти се разплака археологът-литературен критик Дончо Хотев, твърдейки, че надписът всъщност е най-старата запазена литературна творба в света.

 

zhelyo

Смятате ли, че думата КУР трябва да бъде изкачена на пиедестал?

Избери отговор!
Край