Обучават кучета да различават сатира и фалшиви новини онлайн

Aug 31, 2023     zhelyo     1918
КУЧЕРИНОВО - Екип от животински психолози и журналисти е започнал експериментален проект, който цели да обучи кучета да разпознават сатира и фалшиви новини онлайн.

Идеята е да се използва способността на кучетата да усещат и подушват емоциите и намеренията на хората и така да определят дали информацията е лъжлива, подвеждаща или цели да бъде забавна, но фейсбук чичовците и лелките побесняват.

Възможно е създаването на специална порода кучета, тъй като малките лаели нервно дори на истински новини, докато големите кучета махали глуповато с опашка на вести за това как Русия разполага с футуристично оръжие и Путин лекува рак с урината си.
Кучетата, които участват в проекта, са обучавани да реагират по различен начин, когато чуват или гледат видео или аудио запис на сатиричен или фалшив текст. Например, ако текстът е сатиричен, кучето трябва да залая или да покаже зъби, а ако текстът е фалшив, кучето трябва да заскърца или да покаже задника си.

Резултатите от проекта се очаква да бъдат публикувани до края на годината. Екипът надява, че това ще допринесе за повишаване на медийната грамотност и критичното мислене на хората, както и за развитие на по-добри отношения между човека и най-добрия му приятел.

Вие сте куче, а тази публикация е:

Избери отговор!
Край