Каса за самообслужване не даде на дебел човек да си купи захарни изделия

Apr 5, 2024     zhelyo     2602
ИЗЧАКАЙТЕ СЛУЖИТЕЛ - Изкуственият интелект на каса за самотаксуване в супермаркет отказа да продаде на въздебел човек вафли, шоколади и зърнена закуска с глюкозо-фруктозна душевност.

Сигналът за това е подаден от въпросния необслужен клиент, който се е почувствал огорчен, докато машината му е изнесла лекция за това как потенциално му спасява живота, като му е предложила броколи с отстъпка.

Касата обявила изключителна загриженост за здравето на своите клиенти и е въвела новаторска политика - отказ от продажба на продукти, които смята за вредни за конкретния клиент, базирайки се на неговия външен вид и предполагаемо здравословно състояние. Този ход на машината, която се стреми да пази хората от нежелани калории и възможни здравословни проблеми, предизвика вълна от спорове в соцмрежите.
Едни приветстват технологичния прогрес и загрижеността на изкуствения интелект за човешкото здраве, и други, които виждат в това нарушение на личните свободи и право на избор. Трети пък отсъждат, че робуването на роботите може да е за добро, ако основният им мотив е човешкото здраве.

Дилър на забранени вещества се възползва от ситуацията и използва за муле хероинов клиент, за да снабди дебелия човек със захарни изделия с голяма надценка.

Нарушава ли човешки права така машината?

Избери отговор!
Край