Учебниците пренаписани: Възрожденските хъшове били мигранти, търсели реализация в чужбина

Apr 4, 2016     zhelyo     4837
МОН - „Българските възрожденски чети, организирани извън териториите на Османската империя в края на деветнадесети век, са били от икономически характер.“


Това гласи една от многобройните добавки към текстовете в учебниците по история, от които учениците ще черпят знания през следващата учебна година.


Хъшовете, по това време наричани презрително бежанци, всъщност са били икономически мигранти, които са ходели да берат ягоди във Влашко и Сърбия. Видният бежанец Христо Ботев например е търсил реализация в Одеса, защото според него Османската империя била мутренска и безперспективна . Той се примирил и си хванал файтона от Терминал 2 на Летище София.
Една от другите минимални промени е замяната на названието „Априлско Въстание“ от политически коректният термин „Априлски Протест“, който бил воден в отговор на османския полицейски произвол, а той от своя страна е силно преувеличен и преекспониран, смятат днешните историографи. Протестът е бил мирен и не е имал особена заслуга за освобождението на Балканите от Османската държава 2 години по-късно.


На плахите запитвания от страна на няколко смачкани от живота журналисти относно възможните проблеми вследствие подмяната на историческите факти, новият министър на образованието Меглена Кунева отвърна лаконично: „То пък една история...“. В последствие тя допълни, че ние днешният реформаторски блок не можем да разберем докрай, пък камоли за неща отпреди век и половина.


борис абилити
 

За какво са учебниците?

Избери отговор!
Край