Ето какво представлява профилактиката на Топлофикация (текст)

Jul 13, 2018     zhelyo     7236
Всяка година поради профилактика топлоподаването в София е кът. Различни райони престояват със седмици без топла вода, а миризмата от подмишниците и ташаците на народа упоява населението и ни отдалечава от иначе нужната смела и решителна революция, с която най-после България да се оправи.

Но какво точно представлява профилактиката на топлата вода, нужна ни всяко лято, за да оцелеем? Мнозина не се замислят, нито ги вълнува, но ние ще го разкажем на вас, 10-ината балъци, които все още четат неща в Интернет, а не цъкат само инстаграм сторитата на пичетата по Дубай и Влас.

По време на профилактиката в Топлофикация София не се работи от изгрев до залез, защото такъв е канонът. Нощем не се работи, защото е скъп нощният труд за работниците и общинската фирма съвсем ще го закъса, а и не може да надписва сметки до безкрай. Или?
Профилактира се само при новолуние. Профилактиката се извършва само от един човек - Митко, защото само той знае какво прави и е получил занаята "профилактор на топлото" от баща си - Митко-Старши, който пък го е наследил от неговия баща - Димитър.

Той спира топлата вода, той я пуска, той знае как работи багерът. Другите са евентуално да му донесат гаечен ключ, кафе, цигара. Спира водата и оставя 5 дни да я източат хората, дето все пак се надяват тя да дойде по-рано.

След 5 дни Митко минава вътре в изпразнените тръбопроводи с фенер и почуква с кокалчето на средния си пръст тук-там, за да види дали тръбите са узрели. Където се налага, лепи дъвка и дялка клечки, за да запуши.

Самото профилактиране продължава 2-3-4 дни или докато Митко не го домързи да обикаля повече и не си отиде на село. След това обаче има период от 5-20 дни, в които трябва да попълни документацията, че профилактиката е минала успешно и чак тогава топлоподаването може да бъде пуснато.

В края на профилактиката, преди да се напълнят тръбите, в тях се пускат 100 живи заека. Водата се пуска с пълно налягане, и ако никой не чуе зайците да се оплакват, значи всичко е наред и услугата ще продължи да е с гарантираното си качество.
След като се запознахте с този сложен процес на профилактика, можете да спрете да мрънкате, че всяка година е така, както и да запознаете другите недоволстващи с тази традиционна дейност.

Знаехте ли ги тия работи?

Избери отговор!
Край