Васил Терзиев ще дигитализира архивите на ДС и ще инвестира в стартъпи на репресираните

Jul 4, 2023     zhelyo     2215
В НЕПИПАН ОТ 2018 АКАУНТ В СОЦИАЛНА МРЕЖА - Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ-СС и подкрепен от Екипа на София обяви, че ако бъде избран, ще дигитализира целия архив на Държавна сигурност и ще го направи достъпен за всички без ограничения.

"За да не допускаме историята да се повтори, трябва да я знаем напълно. Спекулациите, подмяната и мимикрията на разсейките на ДС трябва да спрат, за да може Преходът да завърши и да можем някога отново да бъдем общество, което може да си има доверие и да се гледа в очите. Това няма да стане веднага, но е редно да поправим това, което родителите ни не съумяха през последните 34 години" - заяви Терзиев.

По-рано той се извини за стореното от репресивните структури на комунистическия режим и така адресира позициите в Държавна сигурност на своите баща, дядо и чичо, но критиките към неговата кандидатура и произхода му не спряха. Терзиев обяви, че ще използва повдигната тема, за да направи нещо по въпроса и да покаже, че е човек на делата и резултатите, а не на бърборенето.
Той добави, че ще предложи и друга мярка в подкрепа на репресираните - инвестиране в стартъпи на тези, които имат иновативни идеи за развитие на града.

„Това е начин да покажем, че ценим потенциала и креативността на хората, които са преживели ада на ДС. Те трябва да получат подкрепа, а не забрава. И трябва макар и късно, да получат шанс в предприемачеството и създаването, от който са били лишени от престъпния режим преди" - обоснова се Терзиев.

"Темата в момента е използвана за политическа дъвка и софизъм, аз искам да направя нещо реално за това, което наследихме от Държавна сигурност. Ако не отворим архивите, не може да затворим страницата от нашата история.“
 

От какви хора произлизате?

Избери отговор!
Край