След разменениете бебета в Шейново, разменени съпрузи в Чирпан

Jan 19, 2023     Електрическия министър     10181
ГРАЖДАНСКОТО, ЧИРПАН - след като през декември стана известно, че в родилното отделение в болница Шейново са били разменени бебета при раждането, днес стана известно, че при бракосъчетание в гражданското в Чирпан са били разменени съпрузи.

До разплитането на случая се стигнало, след като едната съпружеска двойка трети месец опитва и не може да забременее. Притеснени младите новобрачни се обърнали за лекарска помощ, кото им обяснили, че двама мъже няма как да имат бебе по естествен път.

Последвала проверка, при която било установено че при сключването на гражданския брак през август м.г. съпрузите от две двойки новобрачни са били разменени, като двамата съпрузи са били оженени един за друг, и съответно двете съпруги омъжени една за друга.
От гражданското обясниха, че вече тече проверка от прокуратурата, Хелзинкския комитет и три норвежки неправителствени организации. До момента е установено, че годежните пръстени на двете двойки не са били разменени. Предполага се, че е проявена небрежност от страна на кумовете, които е трябвало да сверят самоличността на брачните двойки и да я потвърдят пред длъжностното лице по гражданското състояние.

Експерти вече разясниха, че ситуацията е изключително сложна от юридическа гледна точка, тъй като българският законодател не е предвидил процедури за такива случаи и на практика няма какво да се направи. В същото време българското законодателство не позволява и еднополови бракове, което допълнително усложнява ситуацията. Според експертите - едно възможно решение би било двете двойки доброволно и по собствена воля да се разменят отново, но докато двете жени са съгласни, двамата въже твърдят, че бракът вече е консумиран и любовта между тях се е разпалила.

Междувременно норвежките неправителствени организации са проявили интерес за откупуване на авторските права върху идеята, като желаят да я въведат като практика при бракосъчетанията в скандинавската страна.

Какво толко?

Избери отговор!
Край