Международен транспорт, една добра или лоша практика

Oct 7, 2015     zhelyo     1954
Само по филмите можеш превозваш товар и да преминаваш международните граници само с показване на паспорта. За съжаление „кинаджиите” сериозно объркват представите на хората за някои неща. Например с „хакването” на системите за сигурност на ФБР, КГБ и т.н. Нагледно ни показват как с няколко хиляди безцелни клика на мишката може да се разбият сървърите на въпросните органи и да се свалят ценни файлове от системите им.

Горе-долу по такъв начин стоят и нещата, когато режисьорите се опитват да пресъздадат ефектна сцена с ТИР, камион или друг подобен транспорт. За тях правилата не важат и могат да правят каквото си поискат на пътя. За съжаление отново трябва да влезем в ролята на лошият вестоносец и да ви съобщим, че нещата изобщо не стоят по подобен начин. Има ясно регламентирани правила, безмилостни проверки и глоби за неспазващите ги. Организирането на международен транспорт не е шега работа и колкото по-скоро го разберете, толкова по-добре ще се „чувствате”.


Не може да вдигнете бай Иван от съседната кръчма и да му кажете – „Ставай. Тръгваш за чужбина след 10 минути. Пари ще правим. Трябва да закараш един товар.”. За да се извърши експресен международен превоз трябва да се положат изключителни усилия в сферата на логистиката и спедицията. Всяка една фирма, която се подвизава в този бранш разполага с отлично разработени канали, които й позволяват да предлага международен транспорт в рамките на 1-2 дни. Приемете факта, че вие няма как да сторите това, без да имате предварителна подготовка. Изисква се една камара бюрокрация, разрешителни и ред други документи, които съпътстват превоза. Неслучайно всяка една фирма, която работи в тази сфера се представя по следният начин: „Фирма за логистика, спедиция и международен транспорт на вашите услуги ИА Транс ЕООД“
Правилното менажиране на превоза гарантира неговото експресно и безопасно пристигане до желаната дестинация. В противен случай ситуацията може да бъде описана по един доста красноречив жаргон от българският речник: „Я камилата, я камиларят...”.


Общо взето искаме да ви кажем, че ако не желаете да си имате проблеми по митниците и да чакате с часове, че дори и дни, докато успеете да преминете през ГКПП на някоя страна, без да се отчетете по подобаващ начин, то най-добрият вариант е да се обърнете към някоя фирма, която може да ви предложи международен транспорт и логистика. Без значение от вида на товара – дали става дума за „кашон с лютеница, боб и ракия за синът-имигрант” или за цял камион със стока, винаги ще се намери фирма, която да ви помогне и да извърши желаната доставка.


Именно поради тази причина са измислени групажните линии. Това са ежеседмични превози по строго обособена дестинация, например България – Испания , България –Португалия , България-Холандия и обратно. Групажните превози са създадени, за да могат да се транспортират няколко вида пратки на различни потребители на един курс. Това неминуемо оскъпява цената, тъй като няма да плащате за организирането на самостоятелен превоз, а само стойността на вашата пратка.


Почти всяка фирма предлагаща международен транспорт, логистика и спедиция предлага куриерски услуги. Така че, не бързайте да се възползвате от меко казано некачествените, бавни и несигурни услуги на „Български пощи”, когато става дума за малки пратки, а потърсете прагматичното решение, което може да ви предложи частната фирма.
Край