Имплантирани чипове изместват дебитните карти

Mar 23, 2012     zhelyo     1395
От пресцентъра на БНБ съобщиха, че въведената наскоро разплащателна система, използваща имплантирани подкожни чипове, дава повече от добри резултати.

 

Технологията се базира на поставяне на чипове на различни места от човешкото тяло, с цел улесняване на разплащателните методи при различните видове услуги и се очаква напълно да замени дебитните карти и плащането в брой. Предвидени са и не малко четящи устройства по тялото, които съответно да извършват приходните транзакции. Така например, когато пазарувате в магазин, вместо да ви търсят разплащателна карта, касиерката ще ви казва „дай пет” и вие подобно на футболист, току що отбелязал гол, трябва да долепите длан до нейната, при което вследствие на контакта между вашия чип и четящото устройство вградено в ръката и, от сметката ви автоматично се прихваща стойността на закупените стоки. В тази връзка се очаква в скоро време от речника да отпадне употребата на думата „касиерка”, като се замени с „ръчна транзакторка” или жаргонното „петобойка”.
 

Налагането на новата технология не само разкри нови хоризонти при разплащането в редица сектори, но и даде възможност за диференцирано таксуване на потребителите на дадена услуга. Например когато човек отиде на театър, цената, която плаща за билет, не е фиксирана, а се начислява според броя на установените контакти между чипа в дясната му ръка и четеца в лявата, осъществени посредством ръкопляскане по време и в края на постановката.

 

Плащането на данъци и такси също претърпя революция. При този процес упълномощен служител на НАП се ръкува с данъкоплатеца, за да установи контакт между чиповете, при което започва да тръска ръката му в продължение на поне минута, докато се увери, че е не е останала нито една стотинка, скрила се между монокристалите на разплащателния чип.

 
Въпреки множеството ползи от новата система, вече се натъкваме и на проблеми при функционирането и. Например при плащането на покупките си в голям супермаркет клиент погрешка допрял разплащателния си чип в задните части на транзакторката, при което върху стойността на закупените стоки атоматично бил начислен акциз, ддс, вечеря за двама в скъп ресторант, цветя и едномесечно ухажване на разсрочено плащане.

 

При друг подобен случай след запой в кръчма двама приятели си разменили по два уважителни шамара, при което от сметките им били отчислени актове на стойност 200 лв, разходи по съдебно дело и присъди по Указа за борба с дребното хулиганство.

 

Безспорните иноватори номер едно се оказаха жриците на любовта, които умело въведоха системата за диференцирано плащане използвана при ръкопляскането в театрите, при което доведоха някои от традиционно интензивните си клиенти до фалит.
 

 

Кураймо Торес

Чипирахте ли се?

Избери отговор!
Край